PULLED BEEF s mangovo-avokádovým chutney (hovězí krk)
příprava 30 min / dušení 5 hodin / 8 porcí
- 3 kg hovězího krku
- 1 lžíce mořské soli
- l lžíce uzené papriky
- olivový olej
- 1/2 celeru, lépe řapíkatého
- 1 kyselejší jablko
- 400 g rajčat z konzervy
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 330 ml Coly
- 2 cl jablečného octa
- 2 lžíce javorového sirupu
- 500 ml hovězího vývaru
CHUTNEY
- 2 zralá manga
- 2 zralá avokáda
- 10 g čerstvého zázvoru
- 1/2 bio citronu
- 1 salátová okurka
- 2 jarní cibulky
- 1 malá chilli paprička
- 5 lžic Sweet Chilli Sauce
- olivový olej
Mořskou sůl, uzenou papriku, pepř a trochu olivového oleje smícháme a vetřeme do masa. Ze všech stran silně opečeme ve velkém kastrolu na oleji (případně po částech na vícekrát). Celer, jablko a cibule nakrájíme na kostičky, rajčata nasekáme na menší kousky. Rozdrtíme česnek a chilli papričky. Vše smícháme a přidáme k masu. Zalijeme směsí coly, octa a javorového sirupu.
Kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 130 stupňů na cca 41/2 hodiny. Občas lehounce podlijeme. Maso je měkké, když se vidličkou lehce oddělí od sebe (trhá). Vyjmeme ho z pekáče a necháme v klidu zabalené v alobalu cca 30 min. Zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme.
Pro chutney nakrájíme manga a avocada na malé kostičky, jemně nastrouháme zázvor a smícháme vše s citronovou šťávou. Okurku oblanšírujeme, zchladíme ledovou vodou a lehce vymačkáme přes sítko. Jarní cibulky nakrájíme na drobné kroužky, papričku na malinká kolečka a vše smícháme s mangovo-avocádovou směsí a Sweet Chilli Sauce. Dochutíme olejem, solí a troškou cukru.
Maso roztrháme vidličkou, smícháme s rozmixovaným fondem a podáváme s chutney v např. burgerových houskách nebo v tortille.
Zdroj: Steffen Kimmig - Die Kanze Kuh