PULLED BEEF s mangovo-avokádovým chutney (hovězí krk)

příprava 30 min / dušení 5 hodin / 8 porcí

  • 3 kg hovězího krku
  • 1 lžíce mořské soli
  • l lžíce uzené papriky 
  • olivový olej
  • 1/2 celeru, lépe řapíkatého
  • 1 kyselejší jablko
  • 400 g rajčat z konzervy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 330 ml Coly
  • 2 cl jablečného octa
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 500 ml hovězího vývaru

CHUTNEY

  • 2 zralá manga
  • 2 zralá avokáda
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • 1/2 bio citronu
  • 1 salátová okurka
  • 2 jarní cibulky
  • 1 malá chilli paprička
  • 5 lžic Sweet Chilli Sauce
  • olivový olej

Mořskou sůl, uzenou papriku, pepř a trochu olivového oleje smícháme a vetřeme do masa. Ze všech stran silně opečeme ve velkém kastrolu na oleji (případně po částech na vícekrát). Celer, jablko a cibule nakrájíme na kostičky, rajčata nasekáme na menší kousky. Rozdrtíme česnek a chilli papričky. Vše smícháme a přidáme k masu. Zalijeme směsí coly, octa a javorového sirupu. 

Kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 130 stupňů na cca 41/2 hodiny. Občas lehounce podlijeme. Maso je měkké, když se vidličkou lehce oddělí od sebe (trhá). Vyjmeme ho z pekáče a necháme v klidu zabalené v alobalu cca 30 min. Zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme.

Pro chutney nakrájíme manga a avocada na malé kostičky, jemně nastrouháme zázvor  a smícháme vše s citronovou šťávou. Okurku oblanšírujeme, zchladíme ledovou vodou a lehce vymačkáme přes sítko. Jarní cibulky nakrájíme na drobné kroužky, papričku na malinká kolečka a vše smícháme s mangovo-avocádovou směsí a Sweet Chilli Sauce. Dochutíme olejem, solí a troškou cukru.

Maso roztrháme vidličkou, smícháme s rozmixovaným fondem a podáváme s chutney v např. burgerových houskách nebo v tortille.

Zdroj: Steffen Kimmig - Die Kanze Kuh

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December