Hovězí guláš (hovězí krk)

Pro 4 osoby budeme potřebovat

  • 500 g hovězího, ideálně krk
  • 300 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g brambor
  • 2 papriky
  • sůl, pepř, 
  • 2 lžíce rajčatového pyré 
  • 1 lžíce sladké papriky 
  • 250 ml silného červeného vína
  • 1 lžička majoránky
  • na špičku nože mletého kmínu
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 1 čerstvá nebo sušená feferonka
  • 500 ml silného vývaru
  • 200 g vařených nebo nakládaných fazolí
  • olej nebo sádlo

Maso nakrájíme na malé kostky, cibuli a česnek oloupeme a jemně pokrájíme. Brambory a papriku též očistíme a nakrájíme na kostičky. 

Maso pořádně osolíme a opepříme a ve větším kastrolu na rozpáleném oleji či sádle opečeme pořádně do hněda. Přidáme cibuli s česnekem a opékáme dále. Přilijeme rajčatový protlak, dobře promícháme a orestujeme. Posypeme paprikou, zalijeme částí vína a redukujeme tak, aby se tekutina téměř vypařila. Toto opakujeme vícekrát, až docílíme pěkné hnědé barvy. Přidáme kostičky papriky, koření a feferonku. Vše zalijeme vývarem a dusíme cca 1 hodinu. Pak přidáme brambory a fazole a vaříme ještě asi 30 minut. 

Ideální přílohou je silný domácí chléb.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December