Hovězí guláš (hovězí krk)
Pro 4 osoby budeme potřebovat
- 500 g hovězího, ideálně krk
- 300 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g brambor
- 2 papriky
- sůl, pepř,
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 1 lžíce sladké papriky
- 250 ml silného červeného vína
- 1 lžička majoránky
- na špičku nože mletého kmínu
- nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- 1 čerstvá nebo sušená feferonka
- 500 ml silného vývaru
- 200 g vařených nebo nakládaných fazolí
- olej nebo sádlo
Maso nakrájíme na malé kostky, cibuli a česnek oloupeme a jemně pokrájíme. Brambory a papriku též očistíme a nakrájíme na kostičky.
Maso pořádně osolíme a opepříme a ve větším kastrolu na rozpáleném oleji či sádle opečeme pořádně do hněda. Přidáme cibuli s česnekem a opékáme dále. Přilijeme rajčatový protlak, dobře promícháme a orestujeme. Posypeme paprikou, zalijeme částí vína a redukujeme tak, aby se tekutina téměř vypařila. Toto opakujeme vícekrát, až docílíme pěkné hnědé barvy. Přidáme kostičky papriky, koření a feferonku. Vše zalijeme vývarem a dusíme cca 1 hodinu. Pak přidáme brambory a fazole a vaříme ještě asi 30 minut.
Ideální přílohou je silný domácí chléb.