CHILLI CON CARNE s kořeněným jogurtem a avokádo-rajčatovým dipem (hovězí krk)
příprava 45 min / dušení 1 1/2 hod / pro 4 osoby¨
- 1 kg hovězího krku
- olivový olej
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 papričky Jalapeňo
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 2 lžíce kečupu
- 200 ml coly
- 330 ml sladového piva
- 600 g rajčat z konzervy
- 1 l hovězího vývaru
- 1 zelená paprika
- 1 žlutá paprika
- 500 g fazolí z konzervy
- 1/2 svazečku koriandru
Dip
- 2 měkká avokáda
- 1 sušené rajče
- 1/2 citronu
- kajenský pepř
Jogurt
- 50 g řeckého jogurtu
- špetka kořenící směsi Ras el-Hanout
- lžička citronové šťávy
Maso nakrájíme na 1 cm kostičky, osolíme, opepříme a opečeme na oleji ve větším kastrolu. Cibuli a česnek pokrájíme, nasekáme papričky a přidáme k masu. Následně přidáme rajčatové pyré a kečup. Zalijeme colou a pivem a zredukujeme na polovinu.
Vložíme rajčata a zalijeme hovězím vývarem. Kastrol přikryjeme pečícím papírem a vše lehce vaříme cca 1 hodinu. Přidáme pokrájené papriky a dusíme dalších 15 minut. Vložíme fazole, chvíli povaříme a stáhneme kastrol z plotny. Posypeme nasekaným koriandrem.
Dip
Lžící vydlabeme dužinu z avocada, přidáme nasekané sušené rajče a šťávu z citronu, smícháme s olejem a vidličkou dobře promísíme, dochutíme kajenským pepřem a solí.
Jogurt dochutíme kořením a špetkou citronové šťávy.
Můžeme podávat s tortillami.
Chilli con Carne chutná ještě lépe následující den.
Zdroj: Steffen Kimmig - Die Kanze Kuh