Zrání (staření) hovězího masa
Myslíte si čím čerstvější, tím lepší... tak toto u hovězího masa neplatí!
Zrání (staření) hovězího masa trvá 2 až 6 týdnů (může i déle). Stařením masa dochází k rozkladu kolagenu, který má na svědomí tuhost masa, vlivem enzymů dochází ke štěpení bílkovin, a díky tomu je stařené hovězí maso křehčí a jemnější.
Zrání dělíme:
- suché zrání - čtvrtky býka jsou vyvěšeny v místnosti, kde se teplota udržuje od 0-2°C, proudění vzduchu potom způsobuje úbytek vody v mase a maso získává výraznou barvu i chuť. Tento způsob je nákladnější než mokré zrání.
- mokré zrání - maso je zabaleno do vakua (bez přístupu vzduchu), kde zraje ve vlastní šťávě.
Vysoký a nízký roštěnec dáváme do DRY AGERU - profesionální lednice (skříň) na suché zrání masa.
Dry Ager DX 1000® Premium
Izolační tónované skleněné dveře chladničky s rámem z nerezové oceli chrání cenný obsah před škodlivým vlivem UV záření. Vlhkost může být díky integrovanému systému HumiControl® přesně řízena a nastavena po 0,1 % mezi 60 % a 90 %, a to i bez přívodu vody. Spolu se systémem DX AirReg® to zaručuje perfektní mikroklima, ideální proudění vzduchu a nepřetržitou sterilizaci uvnitř DRY AGER® - i když vnější teplota kolísá. DX 1000® je první celosvětová chladnička na suché zrání masa, která kombinuje filtr s aktivním uhlím a aktivní UV-ventilační dezinfekční systém, který každou minutu sterilizuje veškerý vzduch v lednici. Výsledkem je, že bakterie nemají šanci.
Proč maso balíme do černých sáčků?
Černé sáčky jsou:
- o 70 % silnější než běžné vakuovací sáčky
- síla sáčku ca. 160 µ
- Ideální pro steaky stařené v DRY AGER®
- superzpevněné hrany sáčků
- Made in Switzerland
- garantovaná extrémně dlouhá trvanlivost řádně zamražených produktů až několik let!!!!
- maso v těchto sáčcích je možno ohřívat v mikrovlnné troubě nebo ve vodě do 95 °C
- 100 % bez změkčovatdel a bisfenolu A
- v černých sáčcích prostě maso vypadá lépe