GULÁŠOVÁ POLÉVKA
pro 4-6 osob
600 g na malé kostky nakrájeného hovězího masa (ramínko, prsa, žebra, krk...)
4 cibule
1-2 větší stroužky česneku
300 g moučných brambor
jedna červená a jedna žlutá paprika
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce sladké papriky
250 ml silného červeného vína
1-2 lžíce mouky
1,2 l hovězího vývaru
1 chilli paprička
sůl, pepř
1/2 tlučeného kmínu
kůra z jednoho bio citronu
trocha oleje
Očistíme cibule, česnek a brambory oškrábeme, očistíme papriky a vše pokrájíme na kostičky. Do kastrolu dáme olej a při vysoké teplotě na něm opečeme kousky masa.
Přidáme cibuli a podusíme, přisypeme pokrájené papriky a plátky česneku a sladkou papriku . Necháme přismažit ke dnu a lehce podlijeme vínem. Provaříme a opakujeme dvakrát až třikrát, až co vznikne krásná tmavá barva. Zaprášíme moukou a lehce zasmahneme. Za stálého míchání pomalu přilijeme vývar. Vložíme chilli papričku a kostičky brambor. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a citronovou kůru. Vaříme 1-1,5 hodiny, až je maso měkké. Dochutíme.