Dušené hovězí (nízký roštěnec)
pro 4 osoby celková doba přípravy cca 2,5 hodiny
- 750 g hovězího, např. nízký roštěnec
- sůl, pepř
- trochu oleje
- 2 šalotky nakrájené na kostky
- 1/2 karotky na kostky nakrájené
- 1/2 celeru na kostky nakrájeného
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 1 větvička rozmarýnu
- l lžíce rajského protlaku
- 4 lžíce balzamikového oleje
Maso ze všech stran opepříme a osolíme a rovnoměrně řádně na oleji v kastrolu opečeme. Opečené maso vyjmeme a do oleje přidáme zeleninu a česnek. Rozmarýn otrháme a přidáme k zelenině. Osmahneme a přidáme rajský protlak a dále mícháme a opékáme. Když se směs začne připékat, přiléváme po troškách balzamikový ocet a mícháme, až se vyvaří. Nakonec vložíme maso a podlijeme vodou, aby bylo maso ponořené. Dusíme pod poklicí min. 1,5 hodiny při střední teplotě, případně přiléváme vodu, aby bylo maso ponořené. Když je maso měkké, vyjmeme ho a fond dusíme do požadované konzistence. Osolíme, opepříme dle chuti. Před podáváním maso opět vložíme do fondu a prohřejeme. Před podáváním jej pokrájíme a servírujeme se zeleninovou omáčkou. Jako příloha se hodí opečené brambory nebo bramborová kaše.