Dušené hovězí (nízký roštěnec)

pro 4 osoby      celková doba přípravy cca 2,5 hodiny

  • 750 g hovězího, např. nízký roštěnec
  • sůl, pepř
  • trochu oleje
  • 2 šalotky nakrájené na kostky
  • 1/2 karotky na kostky nakrájené
  • 1/2 celeru na kostky nakrájeného
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • 1 větvička rozmarýnu
  • l lžíce rajského protlaku
  • 4 lžíce balzamikového oleje

Maso ze všech stran opepříme a osolíme a rovnoměrně řádně na oleji v kastrolu opečeme. Opečené maso vyjmeme a do oleje přidáme zeleninu a česnek. Rozmarýn otrháme a přidáme k zelenině. Osmahneme a přidáme rajský protlak a dále mícháme a opékáme. Když se směs začne připékat, přiléváme po troškách balzamikový ocet a mícháme, až se vyvaří. Nakonec vložíme maso a podlijeme vodou, aby bylo maso ponořené. Dusíme pod poklicí min. 1,5 hodiny při střední teplotě, případně přiléváme vodu, aby bylo maso ponořené. Když je maso měkké, vyjmeme ho a fond dusíme do požadované konzistence. Osolíme, opepříme dle chuti. Před podáváním maso opět vložíme do fondu a prohřejeme. Před podáváním jej pokrájíme a servírujeme se zeleninovou omáčkou. Jako příloha se hodí opečené brambory nebo bramborová kaše.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December