Bürgermeisterstück

Buergemeisterstueck německy, Tri-Tip anglicky, co je to vlastně za kus masa? Jde o malý kousek hovězího masa z kýty, její špička, někdy také zvaná žraločí ploutev nebo hrdlička - jde o zajímavý tvar kousku masa a z důvodu velmi jemné chuti (čistá svalovina)  a vysoké ceny byl tento kousek hovězího určen pro důležité osoby v obci. To vedlo také k názvu "kousek pro starostu" či pro kněze. Tento kousek masa se hodí jak pro dušení, krátké pečení nebo ke krájení na malé kousky.

BUERGERMEISTERSTUECK NA SMETANĚ

pro 4 osoby       příprava 1 hodina, celkem 1 hod 20 min

800 g BUERGERMEISTERSTUECK

sůl, pepř

troška oleje

1 cibule pokrájená na kostičky

4 žampiony pokrájené na čtvrtky

2 hlívy ústřičné

1 stroužek česneku najemno pokrájený

1/2 svazečku šalvěje pokrájené na jemné proužky

2 lžíce rajčatového pyré

5 lžic smetany min. 33%

Očištěné maso pokrájíme na jemné proužky a ze všech stran je osolíme a opepříme a v kastrolu na oleji opečeme. Maso vyjmeme a ve výpeku osmažíme cibuli, houby a česnek. 

Maso vrátíme do kastrolu a dobře promícháme. Přidáme šalvěj a rajčatové pyré a podlijeme asi 0,5 l vody. Dusíme na mírném ohni cca 1 hodinu. Nakonec přidáme smetanu a dochutíme dle libosti solí a pepřem.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January February March April May June July August September October November December