Bürgermeisterstück
Buergemeisterstueck německy, Tri-Tip anglicky, co je to vlastně za kus masa? Jde o malý kousek hovězího masa z kýty, její špička, někdy také zvaná žraločí ploutev nebo hrdlička - jde o zajímavý tvar kousku masa a z důvodu velmi jemné chuti (čistá svalovina) a vysoké ceny byl tento kousek hovězího určen pro důležité osoby v obci. To vedlo také k názvu "kousek pro starostu" či pro kněze. Tento kousek masa se hodí jak pro dušení, krátké pečení nebo ke krájení na malé kousky.
BUERGERMEISTERSTUECK NA SMETANĚ
pro 4 osoby příprava 1 hodina, celkem 1 hod 20 min
800 g BUERGERMEISTERSTUECK
sůl, pepř
troška oleje
1 cibule pokrájená na kostičky
4 žampiony pokrájené na čtvrtky
2 hlívy ústřičné
1 stroužek česneku najemno pokrájený
1/2 svazečku šalvěje pokrájené na jemné proužky
2 lžíce rajčatového pyré
5 lžic smetany min. 33%
Očištěné maso pokrájíme na jemné proužky a ze všech stran je osolíme a opepříme a v kastrolu na oleji opečeme. Maso vyjmeme a ve výpeku osmažíme cibuli, houby a česnek.
Maso vrátíme do kastrolu a dobře promícháme. Přidáme šalvěj a rajčatové pyré a podlijeme asi 0,5 l vody. Dusíme na mírném ohni cca 1 hodinu. Nakonec přidáme smetanu a dochutíme dle libosti solí a pepřem.